Durerile de spate
Durerile de spate cauzate de stres sau de pozitiile defectuoase pot fi combatute prin exercitii fizice, masaj terapeutic sau impachetari cu namol aromatic.
Pozitiile defectuoase la birou, exercitiile fizice executate gresit, stresul si anxietatea, chiar si schimbarea vremii sunt unele dintre cauzele durerilor de spate.
Stresul determina contractarea muschilor, ceea ce afecteaza circulatia singelui catre tesuturi si genereaza durere. Mai mult, hormonii stresului amplifica perceptia durerii.
Majoritatea cauzelor durerii lombare, cum ar fi artroza, hernia de disc sau traumatismele, sint usor de identificat. Insa atunci cind cauzele nu constituie o problema medicala, acestea sint mai greu de depistat. „Cei care lucreaza mereu intr-o pozitie fixa sau cei care fac mereu aceleasi miscari pot avea probleme cu spatele. La fel si cei care petrec un timp indelungat la volan sau cei care au o munca stresanta ori sint nevoiti sa se concentreze asupra calculatorului.
Musculatura motorie oboseste repede si incepe sa doara.
Pozitiile incorecte constituie cauza majora a durerilor de spate, mai ales o data cu inaintarea in virsta, cind
musculatura si articulatiile sint mai afectate de pozitiile defectuoase. „Pozitia corpului trebuie corectata la
intervale regulate pe parcursul zilei, astfel incit corpul sa deprinda forma corecta de sedere, mai ales daca este vorba despre statul la birou. Pozitia corecta inseamna tinerea picioarelor indoite, cu talpile pe podea si cu genunchii la nivelul coapselor.
Persoanele care petrec foarte mult timp la birou trebuie sa se asigure ca biroul si ecranul calculatorului sint situate la inaltimea potrivita, pentru a nu sta aplecate. „Picioarele trebuie sa fie pe podea si nu picior peste picior, pentru ca ingreuneaza circulatia singelui si coloana vertebrala nu sta dreapta. Receptorul trebuie tinut cu mina, si nu cu umarul, iar barbia nu trebuie sa fie in afara, deoarece incordeaza muschii gitului.
Coloana vertebrala este flexibila, insa miscarile bruste de aplecare, rotire sau chiar si ridicatul copilului in brate sint cauze ale durerilor lombare. „Corect, pentru a ridica un obiect greu de jos, cum ar fi sacose sau cutii, o persoana trebuie sa se lase pe vine, apoi impinge din genunchi, folosind musculatura si nu coloana vertebrala. Si atunci cind o femeie ridica un copil, ceea ce pentru majoritatea reprezinta miscari banale, trebuie sa aiba grija sa evite miscarile de rotatie sau aplecarile laterale.
Durerile de spate pot fi combatute cu diferite analgezice sau tratamente spa. De exemplu, durerile lombare cauzate de pozitiile vicioase pot fi vindecate prin impachetari cu namol aromatic si ulei esential din ace de pin, urmate de masaj terapeutic in zona dureroasa.
Cateva tratamente
Un astfel de tratament este recomandat si celor care sufera de spondiloze, poliartrita reumatoida sau celor care se recupereaza dupa interventii chirurgicale specifice aparatului locomotor. Un alt tratament pentru tonifierea musculaturii paravertebrale si pentru activarea circulatiei musculare consta intr-un masaj terapeutic special. Acest tratament necesita in jur de 12 sedinte zilnice pentru un rezultat de durata si este recomandat in special tuturor persoanelor care lucreaza la birou.
Exercitiile fizice usoare ajuta la relaxarea musculaturii incordate. Pentru prevenirea, dar si pentru tratarea durerilor lombare este nevoie de exercitii de intarire a musculaturii spatelui. „Gimnastica aerobica destinde foarte bine coloana vertebrala. Exista si sedinte speciale de gimnastica aerobica pentru persoanele care au dureri in zona lombara. In primul rind, in eliminarea
durerilor de spate este importanta combaterea sedentarismului.
Sursa: http://www.cotidianul.ro/