prof. Vasile Teodor: Stresul este o stare de care aproape toți ne plângem că suntem afectați. Printre nenumăratele definitiți ale stresului, cea mai folositoare este cea care îl definește ca fiind ,,orice schimbare la care trebuie sa ne adaptărn". Majoritatea oamenilor definesc situațiile stresante ca fiind negative (distress): boala, moartea unei persoane apropiate sau iubite, divortul, concedierea etc. Dar, în egală măsura, și situațiile pozitive pot fi producătoare de stres (eustress): mutarea în casă nouă, căsătoria, promovarea profesională, intrarea la facultate. Stresul poate fi provocat atât de cauze externe, cât și de cauze interne. Poate fi provocat de mediu, dar și de organismul nostru și/sau gandurile și ernotiile noastre.
(foto: distress)
Așadar, termenul și efectul stres prinde diverse contururi și forme. Importantă este liniștea noastră indusă în minte, suflet și trup. Mintea devine sănătoasă când avem o gândire concisă, educată și expresivă. Sufletul poate fi liniștit cu ajutorul cromoterapiei.
Î: Ce este cromoterapia?
psiholog Daniel C. Muntean: Armonia coloristica are efect asupra noastra, la fel cum au efect muzica si sunetele armonioase. Culorile si combinatiile de culori ne ilumineaza si ne inspira, ne redau libertatea respiratiei si ne vindeca. Dar tot ele ne pot ingrijora si deprima sau chiar ne pot imbolnavi. Cine a incercat sa doarma pe asternuturi de pat violet sau negre stie la ce ma refer. Priviti in jur si observati, cat de mult influenteaza culoarea unui lucru, luarea unei decizii sau aparitia unui sentiment in viata cotidiana. Cat de des nu mancam, de fapt mustarul, ci culoarea lui galbena, nu salata, ci culoarea ei verde. Cat de des comportamentul nostru e determinat de culoarea hainelor celor lângă care ne aflam, de culoarea alimentelor, a masinilor, etc. Cat de des alegem dimineata o haina in functie de culoarea ei. Priviti si observati!
Culori vindecătoare:
1. Rosu influenteaza terminatiile nervoase ale coccisului si stimuleaza energiile creatoare, vitale, terestre. Promoveaza pasiunea si actiunea spontana si tocmai de aceea rosul trebuie folosit in doze masurate. O pijama rosie este utila doar daca va face mai multa placere sa stati trezi decat sa dormiti. Iarna ciorapii si lenjeria rosie sunt de mare ajutor in depasirea zilelor reci. Rosul activeaza ficatul si sprijina producerea de globule rosii. Daca zona rosie, pelvisul,este slabita, intregul corp este slabit. Rosul ca element al dezintoxicarii si eliminarii toxinelor elibereaza corpul de constipatie si are efect favorabil in cazul deficientei de fier. Nivelul de adrenalina din sange creste, iar somnolenta si letargia devin stari usor de depasit. Culoarea rosie ajuta in caz de raceala si frisoane. Este util de asemenea pentru tratamentul impotentei, sterilitatii, starilor de astenie si starilor de teama. Are un efect benefic pentru combaterea timiditatii , complexelor de inferioritate in ceea ce priveste sexualitatea, inhibitiilor in plan erotic. Nu este indicat in caz de inflamatii. Rosul este mai putin potrivit persoanelor care sunt usor iritabile.
Vestimentatia de culoare rosie este utilizata pentru a dinamiza energia solara , Yang si in anumite situatii in care trebuie sa facem fata unor eforturi exceptionale, al perioadelor in care trebuie sa ne mobilizam intreaga energie pentru a indeplinii o actiune , in care vrem sa ne stimulam apetitul sau combativitatea pe toate planurile. Rosul este util de folosit in vestimentatie si atunci cand apare tristetea, melancolia, astenia, si de asemenea pe o vreme rece , mohorata si inchisa. Este bine sa fie utilizata culoarea rosie pura , stralucitoare .
2. Galben este culoarea regiunii stomaculi si a coapselor. Este culoarea puterilor intelectuale, analitice, culoarea logicii. Galbenul stimuleaza sucurile digestive si ajuta in cazul tulburarilor digestive si constipatie. Are efect calmant asupra sistemului nervos, in starile de epuizare mentala si nervoasa. Este o culoare buna pentru salile de studiu. Galbenul este eficace in cazuri de depresie, difunctii hepatice si sistem limfatic. Hainele de culoare galbena si mediul ambiant de culoare galbena au un efect dinamizant pentru activitatea nervoasa si cerebrala . Ele trebuie folosite in cazul unor suprasolicitari intelectuale sau in stari de criza afectiva. Mediul ambiant de culoare galbena , chiar si in nuante mai pale , confera voiciune, veselie si spontaneitate . Galbenul nu trebuie folosit in cazuri de febra, inflamatii acute, diaree si palpitatii.
4. Portocaliu este culoarea regiunii abdominale, a vertebrelor lombare si a partii superioare a coapselor. Creaza o dispozitie optimista si genereaza incredere in sine. Este potrivita ca nuanta dominanta in salile de asteptare, chirurgicale si in saloane de bolnavi. Persoanele nelinistite ar trebui sa poarte imbracaminte portocalie, insa in combinatie cu alte culori. Prea mult portocaliu incita la dependenta de altii. Problemele digestive si ale pielii, inflamatia rinichilor , precum si neplacerile legate de intestinele lenese, sunt influentate de culoarea portocaliu. Această culoare mareste pofta de mancare si ca atare ajuta in cazuri de anorexie. Caldura emanata de culoarea portocaliu relaxeaza si elibereaza tensiunile.
Este una din culorile expansive , solare care retrezesc apetitul pentru viata , fiind din acest motiv indicata cu predilectie celor obositi , care au avut deziluzii , celor care nu inteleg ratiunea vietii. Hainele portocalii sunt in general indicate pentru a centra sau a focaliza constiinta in corp , permitandu-ne sa ne simtim bine , plini de euforie si optimism. Vestimentatia si decorul in nuante vii de portocaliu maresc considerabil tonusul sexual.
5. Rozul ca și portocaliul, este rezultatul unui amestec de culori, roșu și alb, culori opuse, dar care se completeaza foarte bine. Pentru europeni, culoarea roz reprezinta copilaria fericita, iubirea neprihanita și inocenta, Simbolistic, reprezinta semnul iertarii și al prieteniei. Este o culoare ce îl face pe cel care o poarta sa iubeasca lumea spirituala. Romantică și afectivă, roz este culoarea iubirii. Vivacitatea este caracteristica acestei culori, iar daca apare frecvent in vestimentatia, unei persoane mature indica dorinta, acesteia de a trai și de a se bucura de viata. De asemenea, in cazul
copiilor s-a observat ca stimuleaza creativitatea și sentimentul de protectiție materna.
6. Verdele este culoarea pieptului, inimii si a genunchilor. Verdele are efect de echilibrare si neutralizare. Este culoarea sperantei, armoniei, vindecarii si regenerarii naturale. Verdele influenteaza hipofiza si are functie de reglare a metabolismului. Este util pentru tratarea unei game foarte largi de afectiuni cum ar fi hipertensiunea, cancerul, sifilisul, tulburarile cardiace, ulcerul, durerile de cap. Verdele este util pentru calmarea libidoului exacerbat. Culoarea verde in timpul somnului faciliteaza relaxarea si regenerarea. Asigura echilibrul dintre ficat si splina si un efect de regenerare asupra muschilor si tesutului conjuctiv. Este benefic si linistitor pentru ochi. Hainele de culoare verde se indica , in general atunci cand vrem sa ne asiguram un fundal emotional calm si linistit. Ele pot fi purtate si in perioade de mari tulburari emotionale sau mentale. In asemenea situatii se va alege un verde pur si vom evita sa purtam aceasta culoare prea mult timp. Alimentele de culoare verde stimuleaza procesele de refacere , dezintoxicare , confera o senzatie de vitalitate , de regenerare .
7. Albastrul este culoarea umerilor si gatului, precum si a gambei si gleznei. Este culoarea puterilor creatoare si a introspectiei profunde, culoarea credintei si devotiunii. Este culoarea echilibrului , stabilitatii afective , fidelitatii resimtita ca libertate, a aspiratiei catre libertate, a asteptarii calite, a sperantei, a dragostei atotcuprinzatoare , a seninatatii , a inocentei, a creativitatii poetice , a inspiratiei artistice. Este indicat pentru tratarea cazurilor de hiperexcitabilitate, a gandurilor negre, pentru calmarea geloziei si iritabilitatii. Albastrul are efect racoritor general, de aceea poate fi folosit in cazuri de febra si arsuri ale pielii, stimuleaza imunitatea fiind indicat ca adjuvant in tratarea bolilor infectioase ale aparatului genital. Confera erotismului o nuanta de romantism , de puritate . Face ca dominanta trairilor sa treaca din planul sexualitatii in planul afectivitatii. Este o culoare a maturitatii si a implinirii in plan amoros afectiv, a creativitatii pure.
Vestimentatia de culoare albastra este in general indicata pentru a ne rafina launtric , pentru a ne regasi calmul, pacea, si pentru a ne deschide fata de ceilalti oameni care ne inconjoara. Totusi portul permanent al vesmintelor de culoare albastra poate da nastere in timp oboselii, constipatiei, si uneori indigestiei cronice, datorita faptului ca albastrul este o culoare rece. Nu este bun ca zugraveala a peretilor unui loc de munca, daca nu este combinat cu culori calde. Cine are de-a face cu multi oameni in relatiile profesionale, va infrunta mai bine gandurile negative ale celorlalti daca poarta albastru in imbracaminte. Albastrul calmeaza,linisteste si deschide mintea gandurilor creatoare neinfluentate din exterior.
8. Violetul și indigo-ul sunt culorile regiunii capului si a talpilor picioarelor. Sunt culorile cunostintelor intuitive, ale perceptiei profunde si ale modestiei. Indigoul influenteaza ochii, nasul si urechile, violetul are efectul de a purifica sangele si de a stavili pofta exagerata de mancare. Are efect calmant asupra persoanelor active din punct de vedere artistic , caci linisteste sistemul nervos. Indigoul este culoarea profunzimii , a inteligentei si intuitiei superioare , a genialitatii, a abstragerii din ambianta. Este indicat in abuzuri sexuale, nimfomanie, obsesii erotice, dezechilibrari mentale grave, deceptii , halucinatii.
Vesmintele indigo sunt utile pentru crearea unei predispozitii spre meditatie si introspectie, induce fiintei o stare de sobrietate si de calm adanc. Violetul este asociat intelepciunii, sinceritatii depline, inocentei originare, puritatii, candorii, capacitatilor mentale superioare. Este util in tratarea sistemului nervos , a afectiunilor cu substrat psihic. Are un efect deosebit de bun ca adjuvant in tratarea epilepsiei si a meningitei cerebro-spinale. Este o culoare care retrezeste in fiinta altruismul , dorinta de ai ajuta pe cei din jur. In vestimentatie ca si in ambient se va folosi nuante pure de violet care ajuta la elevarea fiintei, stimuland intelegerea si gandirea. Este buna asocierea cu alb stralucitor si pur.
9. Negru inghite culorile si vibratiile. Probabil ca unul din principalele motive pentru care se poarta negrul in caz de doliu rezida in faptul ca negrul il protejeaza pe purtator de gandurile si vibratiile emise de cei care-l inconjoara si, prin asta ofera o oarecare rezistenta celui indurerat. In zilele noastre foarte multe persoane poarta negru sau gri inchis. Prin asta ele transmit urmatorul mesaj: "Am nevoie de liniste interioara" sau "Lasati-ma in pace presiunea este prea mare pentru mine". Negrul este culoarea abisurilor inspaimantatoare si a profunzimii, a erotismului rafinat sau din contra , degradat, dar si a renuntarii, in functie de contextul si fiinta care-l foloseste, este un simbol al spiritualitatii sau al decaderii extreme. Este culoarea ascetilor , a renuntarii la lume , a controlului pasiunilor lumesti dar si a infernului. Negrul folosit in vestimentatie confera putere de fascinatie, un erotism de factura speciala, simbolic. Nu este indicata folosirea sa de catre persoane depresive si anxioase. Purtarea indelungata a acestei nuante poate provoca modificari mental emotionale , ducand la stari de tristete ...
Î: Ce este masajul prin cromoterapie?
R: http://www.masajinploiesti.wgz.ro/
Istoria ne-a aratat ca masajul s-a practicat in toate timpurile si sa dezvoltat la toate popoarele cunoscute. In limba romana cuvantul masaj a fost introdus prin intermediulliteraturii medicale franceze. Masajul a fost unul dintre primele si simplele mijloace descoperitede oameni pentru alinarea suferintelor.
Legatura dintre stres si boala
Relatia dintre stres si boala este un punct de interes pentru toti cei preocupati de mentinerea sanatatii. Stresul determina eliberarea de hormoni ce creeaza vasoconstrictie si diminuarea circulatiei. Afectata de stres, inima lucreaza mai din greu, respiratia devine mai rapida si superficiala, iar digestia se incetineste. Aproape toate procesele corporale degenereaza. Studiile prihosomatice arata modul in care factorii de stres pot cauza migrene, hipertensiune, depresie, unele ulcere peptice etc. Cercetatorii au estimat ca 80 la suta din boli sunt legate de stres. Teparia calmanta si relaxanta prin masaj poate ajuta contracarind toate aceste efecte.
Masajul - efect psihologic
Masajul are un efect psihologic clar. Intrucit masajul trezeste simtul tactil, simtul primar al corpului, el aduce oamenii aici si acum si ii indeparteaza de tensiunea generata de preocuparea constanta a mintii cu probleme. De asemenea, detensionarea musculara poate conduce la eliberarea de emotii reprimate. Durerile de cap, insomnia, tulburarile digetive inclusiv constipatia, artrita, astmul, sinuzita, precum si dureri minore sunt citeva din problemele care se amelioreaza in urma terapiei prin masaj.
articol editat de către Elly
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu