duminică, 29 ianuarie 2012

Combate stresul tau!

Ce este stresul?
Stresul este factor (sau ansamblu de factori) de mediu care provoaca organismului uman o reactie anormala; sau ansamblul al reactiilor fiziologice prin care organismul uman raspunde unui agent stresant, incercand sa se apere si sa isi mentina echilibrul de baza. De asemenea stresul este si un efort, incordare, tensiune neuropsihica, mai exact un ansamblu de perturbatii organice sau psihice. Acesta se gaseste sub toate formele de stres. Omul modern in aceste timpuri atinge toate formele stresului. Iar stresul, dupa cum deja se stie, este un factor declansator pentru multe probleme de sanatate, unele parti ale corpului fiind mai vulnerabile la acest stimul negativ.
Potrivit Men's Health, iata care sunt zonele organismului uman in care stresul "loveste" cel mai tare, si cateva solutii care te pot ajuta sa iti construiesti o bariera de aparare.
1. Creierul, deoarece secretia cronica de cortizol (hormon al stresului) poate declansa pierderi de memorie si depresie. Iata solutia: incearca sa muncesti cumpatat (cel mai probabil, acea secretie de cortizol in exces este declansata de mai multe ore de munca decat poate suporta lesne organismul sau de unele foarte solicitante). Straduieste-te sa nu mai vezi serviciul tau ca pe un element decisiv in cariera si ia-ti o zi libera (sau mai multe) atunci cand chiar simti ca nu mai poti.
2. Inima. Cercetatorii de la o universitate americana au incercat o noua metoda de a masura nivelul stresului: cu ajutorul foliculilor de par. Ei au luat mostre de foliculi de la mai mult de 100 de barbati - dintre care jumatate fusesera spitalizati pentru atac de cord - si au descoperit ca hormonul stresului se gasea intr-o cantitate mai mare la cei care avusesera probleme de inima. Tinand cont de faptul ca parul creste aproximativ un centimetru pe luna, cercetatorii au folosit mostre de trei centimetri ca o marca a nivelului de stres din ultimele trei luni ale subiectilor. Specialistii au concluzionat la finalul analizei ca rezultatele sprijina teoria conform careia stresul cronic creste riscul unui atac de cord la fel ca si cel acut. Iata solutia: incearca sa ai mai mult control asupra vietii tale, cum ar fi sa reusesti sa fii promovat. In cadrul unui studiu realizat la Universitatea Columbia, angajatii au fost impartiti in doua grupuri - subordonati si lideri (celor din urma dandu-li-se si sarcini care sa le stimuleze senzatia de putere). Ulterior, jumatate din angajatii din cele doua grupuri au fost nevoiti sa fure 100 de dolari si sa minta in privinta lor. Subordonatii care au fost nevoiti sa minta au avut reactii fizice provocate de stres si un nivel mai mare de cortizol, in timp ce angajatii lideri au avut un nivel mai mic de stres.
3. Sistemul nervos. Tine cont ca atunci cand esti stresat, hormonii te ajuta sa fii mai atent, iti ascut viziunea si iti pregatesc muschii pentru actiune, dar aceste reactii nu sunt indicate pe intervale lungi de timp. Iata solutia: infrunta adversitatea (dificultatea) pentru scurt timp, tocmai pentru ca acest lucru te poate energiza suficient cat sa faci fata provocarilor. Un alt studiu a scos la iveala faptul ca cei care au avut parte de o adversitate moderata au raportat o satisfactie mai mare precum si o sanatate mintala mai buna decat cei care au avut parte de un nivel ridicat de adversitate sau deloc. In doze moderate, ce nu te ucide te poate face mai puternic.
4. Muschii. Tensiunea de la nivelul spatelui si gatului, provocata de stresul psihic, plus probabil zile lungi petrecute stand aplecat deasupra tastaturii unui computer, pot declansa durere musculara. Iata solutia: stai in fata coltului unei camere; ridica coatele pana la inaltimea umerilor si plaseaza coatele, antebratele si palmele impotriva fiecarui perete. Inclina-te (in fata) pentru a contracta muschii pieptului si spatelui. Ramai asa 15 secunde, respirand adanc. Executa acest exercitiu la fiecare doua ore sau ori de cate ori te simti incordat.
5. Intestinele. Stresul stimuleaza secretia de acid din stomac, iar acest lucru poate afecta atat mucoasa stomacala, cat si intestinele (poate provoca balonare). Stresul poate altera inclusiv modul in care organismul proceseaza grasimea, facand ca aceasta sa fie depozitata mai mult in zona abdomenului. Iata solutia: fa ceva ca sa razi (uita-te la o comedie, la filmulete amuzante etc.). Mai multe studii au demonstrat deja ca yoga estompeaza stresul si reduce tensiunea arteriala, dar cercetari recente sugereaza ca si rasul ar avea acelasi efect.
6. ADN-ul. Hormonii de stres pot face ca telomerii - structuri genetice care protejeaza terminatiile cromozomilor - sa se scurteze. Iar daca acestia se scurteaza prea mult, celulele nu se mai pot multiplica. Iata solutia: incearca sa meditezi. Un studiu realizat la Harvard arata ca raspunsul psihologic la mediatie, tai chi si exercitii de respiratie poate neutraliza deteriorarile celulare provocate de stres.
Vindeca stresul tau
Omul modern acum poate sa combata stresul prin alegerea unui masaj terapeutic la birou. Printre efectele masajului la birou se numara: combaterea stresul si a oboselii puternice; energizarea si revitalizarea intregului organism; cresterea performantei si concentrarea angajatului; eliminarea tensiunii si contracturarea musculara datorata statului la birou; calmarea sistemul nervos central si intensificarea circulatiei sangvine; motivarea angajatul sa-si imbunatateasca sanatatea si stilul de viata; ridicarea moralului angajatului. Pe langa sedinta de masaj, se adauga muzica relaxanta, aromoterapie si o echipa de terapeuti tineri si cu experienta. Sedinta dureaza 15 minute, este realizata peste haine si elimina tensiunea din zonele cheie: cap, ceafa, spate, umeri, brate si maini. Te asteptam!

duminică, 22 ianuarie 2012

Totul despre masajul terapeutic

Efectele masajului terapeutic

Masajul reprezinta prelucrarea metodica a partilor moi ale corpului uman prin mijloace manuale sau mecanice, in scop fiziologic, curativo-profilactic sau terapeutic. Are un efect benefic actionand asupra circulatiei periferice (vene capilare) avand totodata si un efect trofic asupra musculaturii.
Efectele masajului terapeutic cuprind:
- stimularea circulatiei sangvine;
- stimularea la nivel nervos;
- activarea schimburilor nutritive;
- stimularea functiilor multiple la nivelul tesuturilor tegumentare;
- combaterea oboselii prin cresterea aportului sanguin bogat oxigenat si incarcat cu substante energetice;
- accelerarea procesului de indepartare a reziduurilor toxice;
- refacerea proprietatilor functionale ale tesuturilor;
- stimularea cresterii vitalitatii celulare;
- favorizarea circulatiei sangvine profunde;
- cresterea elasticitatii si a celorlalte proprietati musculare (contractibilitatea, excitabilitatea, conductibilitatea);
- prin comprimarea vaselor profunde sangvine si limfatice se activeaza circulatia si se imbunatatesc schimburile nutritive;
- stimularea eliminarii produselor de uzura de la nivelul muschilor si a altor produse de dezasimilatie sau inflamatorii.

Ce afectiuni combate masajul terapeutic

Mai jos va prezentam cateva afectiuni pentru care este indicat masajul terapeutic:
- accidentele vasculare, afectiuni geriatrice;
- anchiloza articulara;
- artroza cotului, artroza pumnului si mainii;
- cifozele, lordoze, scolioza;
- coxartroza;
- hernia de disc;
- fractura, fractura de col femural, fractura mainii;
- macrotraumatismele piciorului;
- nevralgia sciatica;
- luxatia, luxatia congenitala de sold;
- cefaleea;
- mana rigida;
- nevralgia sciatica, nevralgia cervico-brahiala;
- nevroza astenica;
- paralizia, paraliziile de nervi periferici, paralizia faciala;
- periartrita scapulo-humerala;
- poliartrita reumatoida (sau poriartrita cronica evolutiva);
- ruptura de menisc;
- spondilita anchilozanta;
- spondiloza dorso-lombara.

Contraindicatiile masajului

La masajul terapeutic exista si cateva contraindicatii care se clasifica in temporale si definitive, contraindicati locale, generale si contraindicatii partiale.

vineri, 6 ianuarie 2012

Cele mai simple tehnici de relaxare la birou!

Tu cum te relaxezi?

Relaxarea are asadar o pondere remarcabila in refacerea organismului, o relaxare bine efectuata, timp de o jumatate de ora, fiind echivalenta cu 4-6 ore de somn.
In plus, practicarea exercitiilor de relaxare reduce sensibilitatea exagerata, impiedica formarea contractiilor musculare inutile si ajuta la reglarea pulsului si a respiratiei. Suntem direct raspunzatori de starea noastra de sanatate, de fericirea, de gasirea echilibrului interior, de propriile noastre reusite si bucurii.
Este de datoria noastra sa avem grija de noi insine. Ce s-ar intampla daca la sfarsitul unei zile asidue de munca nu ne-am lasa corpul si mintea libere sa se revigoreze si sa se incarce energetic? Organismul nostru ar ceda... Daca nu este contrabalansata corespunzator, suprasolicitarea fizica si psihica poate bloca reactiile normale ale organismului, afectandu-ne starea de sanatate. 

Sfaturi pentru o relaxare optima

Relaxarea are asadar o pondere remarcabila in refacerea organismului, o relaxare bine efectuata, timp de o jumatate de ora, fiind echivalenta cu 4-6 ore de somn. In plus, practicarea exercitiilor de relaxare reduce sensibilitatea exagerata, impiedica formarea contractiilor musculare inutile si ajuta la reglarea pulsului si a respiratiei. Nici nu trebuie sa fim mari specialisti in tehnicile relaxarii ca sa practicam anumite exercitii de relaxare, simple si la indemana oricui. Iata care sunt, in opinia lui Aurelian Cirjeu Gogan (“Autovindecare prin metode naturiste”) cele mai cunoscute si mai usor de pus in practica tehnici de relaxare:
- Degetele se asaza sub birou, incercandu-se ridicarea acestuia.
- Alternativ, varfurile picioarelor se indreapta spre un obicet imaginar, intentionand sa-l impingeti. Acest exercitiu se poate efectua de cateva ori pe zi.

2. Pentru aerisirea plamanilor
- Se inspira lent si profund pentru ca ulterior sa se expire profund.
- Vor urma alte inspiratii, de data aceasta rapide si profunde, urmate imediat de expiratii lente si profunde.

3. Pentru relaxarea spatelui
- Spatele se va lipi de speteaza unui scaun, dupa care se executa o aplecare, urmarindu-se atingerea pieptului cu genunchii.
- Corpul ramane in aceasta pozitie timp de 10 secunde. Exercitiul se repeta de cateva ori.

4. De asemenea, rasul reprezinta una dintre cele mai usoare metode pentru intarirea muschilor pieptului si ai abdomenului asa ca incercati sa radeti cat mai mult.

5. Pentru relaxarea gatului sunt indicate rotiri in ambele sensuri.

6. Pentru relaxarea ochilor
- Daca ati stat pentru o perioada prea mare de timp cu ochii in monitor, faceti o scurta pauza.
- Rotiti ochii de 5-6 ori in partea stanga si tot de 5-6 ori in partea dreapta.

Pentru mai multe detalii si pentru servicii profesionale urmati masajul la birou!