vineri, 10 ianuarie 2014

Exercitii de facut la birou pentru a va relaxa

Importanta respiratiei



Respiratia controlata pastreaza nu numai mintea, dar si corpul sa functioneze la cele mai bune valori ale sale, totodata eliberand tensiunea arteriala poate chiar si stresul.
Multi experti incureajeaza constientizarea respiratiei printr-o atentie sporita. In acest scop se pot practica diverse grade de dificultate din yoga sau chiar Chair-Massage.
Dr. Alison McConnell, instructorul de yoga Rebecca Pacheco si psihologul Dr. Ellen Langer declara cu toti la unison ca "respiratia nu este la fel de usoara pe cat pare ea".

Iata cateva tehnici de respiratie pentru a va mentine calmul

1. "Respiratie egala" sau "Sama Vritti". Pentru a incepe inhalati patru timpi, apoi expirati patru timpi concentrativa ca respiratia sa se faca doar pe nas. Astfel se adauga o rezistenta naturala prin respiratie, dar si calmarea sistemului nervos si reducerea stresului.
Aceasta functioneaza cel mai bine in orice moment si oriunde. In cazul in care suferiti de insomnie este foarte utila inainte de a merge la somn.
Nivelul de dificultate este incepator.

2. Tehnica respiratiei abdominale. Se duce o mana pe piept si alta pe abdomen, apoi se ia o respiratie adanca pe nas se umfla cu suficient aer diafragma pentru a crea o portiune in plamani. Se procedeaza in acelasi mod timp de 10 respiratii adanci. Se fac lent cu durata de 1 minut pe respiratie.
Este utila pentru ritmul cardiac si tensiunea arteriala. Aceasta functioneaza cel mai bine inainte de un examen sau orice eveniment stresant, important.
Nivelul de dificultate este incepator.

3. "Respiratia alternativa" sau "Nadi Shodhana". Se porneste de la o postura confortabila, se tine degetul mare pe nara dreapta si se inhaleaza profund prin nara stanga. Apoi, la inhalare se pune degetul inelar peste nara stanga, apoi se expira pe nara dreapta. Se continua pana la calmare si echilibru interior.
Aceasta functioneaza cel mai bine cand esti in criza de timp sau de fiecare data cand doriti sa va concentrati sau energizati intr-un mod natural. Nu este indicata aceasta tehnica inainte de a merge la somn, pentru ca ea energizeaza, revigoreaza.
Nivelul de dificultate este intermediar.

4. "Respiratia de aur" sau "Kapalabhati". Se face o inspiratie lunga, lenta urmata de o expiratie rapida, puternica. Inspiratia si expiratia se face tot pe nas, la fiecare doua secunde, pentru un total de 10 respiratii. Se utilizeaza aceasta tehnica pentru a va inveseli si este foarte intensa.
Functioneaza cel mai bine dimineata cand va treziti.
Nivelul de dificultate este avansat.

5. Relaxarea progresiva. Pentru a elibera tensiunea din cap si pana in picioare se vor inchide ochii si se vor relaxa fiecare grupa de muschi la fiecare doua- trei secunde. Incepeti cu degetele de la picioare, apoi va deplasazi cu mintea pana la genunchi, coapse, spate, piept, brate, maini, gat, maxilar si ochi. Se mentine o respiratie adanca si lenta. Se indica o respiratie pe nas.
Se utilizeaza in momente de anxietate, ameteli.
Functioneaza cel mai bine cand sunteti acasa, la birou sau chiar in calatorii sau pe drum.
Nivelul de dificultate este incepator.


Iata si cateva exercitii de facut la servici recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii

1. Incrucisati mainile la spate si prindeti coatele cu mainile opuse.

2. Inclinati capul spre stanga, iar umarul drept lasati-l in jos. Mentineti aceasta pozitie timp de 30 de secunde, respirand profund. Repetati miscarea, inclinand umarul stang si capul spre dreapta.

3. Sezand pe scaun cu spatele drept si cu picioarele usor departate, lasati mainile relaxate in fata. Aplecati usor capul, umerii, apoi spatele, pana cand atingeti solul cu mainile. Mentineti aceasta pozitie 30 de secunde.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu