Cu totii ne plangem de dureri de spate dupa o zi in fata calculatorului. Specialistii ne spun ca este posibil sa le evitam adoptand o pozitie sanatoasa, care, contrar asteptarilor, nu este cea clasica, la 90 de grade. Pana nu demult, ni se recomanda sa stam pe scaun cu spatele drept, astfel incat intre coloana vertebrala si coapse sa se formeze un unghi de 90 de grade. Se pare totusi ca aceasta pozitie nu este cea mai sanatoasa, mai ales daca scaunul nu este unul ergonomic.
Cercetatorii scotieni de la Spitalul Woodend din Aberdeen au observat ca, atunci cand stam drepti pe scaun, zona lombara a coloanei suporta toata greutatea partii superioare a corpului. De aceea, discurile intervertebrale se uzeaza si, uneori, din cauza greutatii, se dizloca, presand pe nervi. Asa iau nastere durerile din partea lombosacrala a spatelui.
Potrivit specialistilor scotieni, cea mai confortabila si mai putin daunatoare pozitie de stat la birou este cu spatele inclinat la 125-135 de grade. Astfel, greutatea corpului cade pe o portiune mai mare a coloanei vertebrale, fara a o suprasolicita. De asemenea, pentru a mentine spatele in pozitia naturala si pentru a evita deformarea coloanei vertebrale, umerii trebuie sa stea relaxati. Nu prea relaxati insa, deoarece in timp vor capata aspectul de umeri „cazuti“.
Persoanelor care lucreaza mult timp la calculator li se recomanda sa nu isi aseze monitorul pe unitatea centrala, cum se obisnuieste, ci direct pe birou, in fata, nu lateral. Conform specialistilor, atunci cand tastam sau cand citim la calculator, ar trebui sa nu fie nevoie sa ne miscam prea mult capul.
Pozitia bratelor pe birou este la fel de importanta ca si cea a spatelui. Şezand pe scaun, coatele trebuie sa fie la nivelul biroului, prin urmare, trebuie sa ne ajustam inaltimea scaunului astfel incat sa ajungem cu coatele pe birou. Specialistii ne atrag atentia ca nu este bine sa lasam coatele suspendate in afara biroului, deoarece aceasta pozitie duce la „caderea umerilor“. De asemenea, este indicat ca, atunci cand tastam la calculator, sa nu ne sprijinim podul palmei pe birou, ci sa miscam antebratul cu totul. Astfel, evitam suprasolicitarea articulatiilor de la nivelul degetelor si instalarea sindromului de canal carpian (afectiune manifestata prin dureri la nivelul degetului mare, al aratatorului si al degetului mijlociu).
Potrivit specialistilor din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), trebuie sa atingem solul cu toata talpa, iar in spatele genunchilor trebuie sa se formeze un unghi de 90 de grade. In cazul in care inaltimea scaunului nu ne permite acest lucru, ar trebui sa ne asezam picioarele pe o cutie.
articol preluat de la RomaniaTV, editat de Andrada Floria,
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu