miercuri, 8 ianuarie 2014

Efectele Chair-Massage!

Chair-Massage - notiuni generale

Prin masaj urmarim intretinerea corporala, pastrarea sanatatii si a bunei functionari a organismului. Prevenim aparitia unor tulburari functionale induse de stres si a unor traumatisme ale aparatului locomotor.

Chair-Massage-ul are actiune: hiperemica, sedativa, inlatura lichidele interstitiale, creste metabolismul, stimuleaza functiile aparatului respirator si circulator, imbunatateste somnul, indeparteaza oboseala fizica si psihica.

Efectele masajului!

Chair-massage cuprinde tehnici de netezire, alunecari, framantare, frictiune, vibratii. Iata cateva efecte ale acestor tehnici:

1. Cel mai riguros efect al netezirii se rasfrange asupra circulatiei sangelui, in capilare, la venele suprerficiale, precum si a circulatiei limfatice. Prin acceleratia circulatiei de intoarcere se usureaza travaliul capilar. 
Contractiile sistolice devin mai rare si mai ample determinand impingerea sangelui crescut la periferie. Netezirea initiala stabileste o colaborare intre pacient si maseur. Pacientul avand o stare fizica de relaxare.

2. Alunecarile lente, ritmice si profunde actioneaza asupra musculaturii in sens relaxant; manevrele de alunecare scurte si vii, executate cu energie exercita nervii si stimuleaza intregul organism. 

3. Efectele framantatului. Acest procedeu stimuleaza pe cale nervoasa functiile muschilor, activeaza circulatiasi si troficitatea in toata regiunea masata. Excitarea nervilor motori provoaca contractii musculare, fibrilare care se propaga in unda , la muschiul intreg.
Framantatul e deosebit de util in: tratamentul starilor de atomie, atrofiere si insuficienta musculara, precum si in traumatisme.

4. Frictiunile mobilizeaza tesuturile moi marindu-le supletea si elasticitatea. Prin axeasta manevra obtinem o activare a circulatiei locale, o stimulare a schimburilor nutritive, o incalzirea si uneori o inrosire a pielii. 
Frictiunea scade sensibilitatea locala, reduce contracturile si diminuiaza incordarea nervoasa generala. Prin ritmul viu si prin miscari scurte, dar viguroase stimuleaza sistemul nervos periferic si central.
Frictiunea e foarte des recomandata in: tratamentul sechelelor traumatice sau operatorii, in stimularea proceselor de vindecare prin regenerarea tesuturilor lezate si prin activarea nutritiei locale, prin manevre puternice dezagregam formatiile fibroase din tesuturi, dizlocam depozitele patologice, desprindem si indepartam produsele postinflamatorii si reziduurile seroase sau hemoragice, desfacem aderentele cicrculatorii si favorizam dezvoltarea unor tesuturi moi normale.

5. Vibratiile
au efect mecanic si de reflex. Miscarile fine reduc sensibilitatea pieli si a tesuturilor superficiale producand o senzatie de amortire, incalzire si relaxare.
Manevrele mai profunde imunatatesc circulatia profunda. Vibratiile sunt indicate in dureri congestive ale organelor interne, dar si in contracturi musculare avand un puternic efect sedativ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu