vineri, 31 ianuarie 2014

Lavanda - remediu pentru sanatate

Ce este lavanda?


Lavanda este cunoscuta ca unul dintre cele mai sigure uleiuri esentiale distilate si este, de asemenea, una dintre cele mai cunoscute! Din cele mai vechi timpuri acesta a fost simbolul curatenie si a puritatii.

Grecii si romanii sunt primii care au lasat documente cu referire la beneficiile lavandei, spunand ca este utila in vindecarea organismului, dar si a sufletului. A fost utilizata pentru bai, ca parfum, dar si intern pentru a se trata diverse probleme de sanatate.

Medicina populara, din timpul Evului Mediu sustine ca planta a fost folosit ca un afrodisiac . John Parkinson, farmacist din Londra, secolul 17, a scris ca lavanda este "deosebit de buna pentru toate suferintele si durerile de cap si creier".

Care sunt beneficiile pentru sanatate?


Lavanda este o planta originara din Africa de Nord si din regiunile muntoase ale Mediteranei. Planta este foarte apreciata pentru piele si frumusete (se utilizeaza in sampoane pentru ca ajuta la spalare si purificare) si este frecvent utilizata in aromaterapie si in masajul de relaxare. Cu toate acestea, exista, de asemenea, si mai multe proprietati medicinale asociate cu lavanda. Se presupune ca uleiul de levantica are proprietati antiseptice si antiinflamatorii, care pot fi folosite pentru a ajuta la vindecarea arsurilor minore si muscaturi de animale.

Cercetarile britanice din ultima perioada demonstreaza ca mirosul de levantica usureaza anxietatea si insomnia, trateaza depresia si nelinistea, foarte benefica si pentru tratarea atacului de panica. Lavanda poate ajuta la tratarea problemelor digestive, cum ar fi varsaturi, greata, gaze intestinale, stomac deranjat si balonare.

Levantica este folosita si pentru a ameliora durerile de cap, entorsele, durerile de dinti. De asemenea, este utilizata pentru a preveni pierderea parului si a respinge insectele. Eficacitatea lavandei se valorifica si in infectiile fungice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu