luni, 27 ianuarie 2014

Sanatatea oaselor si prevenirea osteoporozei


Ce este osteoporoza

 


Osteoporoza este boala cea mai frecventa a oaselor la varstnici. In Europa, acum, este una dintre bolile cronice cele mai costisitoare. Una din trei femei si unul din cinci barbati sufera in cursul vietii lor de cel putin o fractura osteoporotica. Femeile sunt in special afectate de pierderea calciului din oase inainte de aparaitia si chiar dupa aparitia menopauzei, la care se adauga o activitatea fizica precoce.
Osteoporoza este o boala sistemica a scheletului, unde se reduce masa osoasa si se distruge simultan microarhitectura tesutului osos. Acest lucru duce la un risc crescut de fracturi. De exemplu, fracturile de sold in Romania se dubleaza in fiecare an. Intre timp, expertii au constata ca riscul ca o femeie sa sufere de fractura de sold este chiar mai mare decat cancerul de san.

Cum prevenim osteoporoza

 

Prevenirea osteoporozei se realizeaza prin efectuarea de exercitii specifice, dar si pritr-o nutritie adecvata. 

1. Sport! Este important sa mergem cel putin doi kilometri in fiecare zi, intr-un pas alert. De exemplu, mersul pe jos pe o plaja cu pietris stimuleaza sistemul neuro-muscular. Prin presiunea impusa talpii se activeaza senzorii de relaxare din muschi. Indicat este sa facem si gimnastica medicala pentru gradele avansate ale acestei boli. Putem efectua si exercitii de streching, unde se intinde musculatura tensionata. Importanta este sa ne mentinem postura corecta atat la serviciu, cat si atunci cand mergem sau cand facem treburile gospodaresti.

2. Mancare sanatoasa! Deasemenea , este bine sa ne mentinem greutatea ideala prin practicarea unor exercitii la sala de sport. Masurile de prevenire tin si de ceea ce gatim, care trebuie sa fie foarte sanatos. Indicat este sa mancam cat mai multe fructe si sa bem atata apa cat avem nevoie, deasemenea este bine sa avem o dieta bogata in calciu.

Iata cateva alimente specifice: laptele si lactatele fac parte dintre cele mai bogate surse de calciu; o alta sursa bogata de calciu o reprezinta si sardinele; calciul poate fi gasit si intr-un numar mare de legume, precum spanacul, broccoli, ceapa verde, varza creata si varza de Bruxelles; soia este o alta sursa bogata de calciu; migdalele, fisticul, semintele de floarea soarelui sunt bogate in calciu, nucile contin Omega 3, arahidele si migdalele sunt surse de potasiu, nutrienti importanti pentru sanatatea oaselor.

Este bine sa stam la soare deoarece vitamina D este foaret importanta pentru absorbtia calciului din alimente. Vitamina D se formeaza in piele prin expunerea la razele solare. Mai poate fi obtinuta si din alimente precum: peste gras, somon, sardine, oua, ficat, cereale

Deasemenea, este bine sa renuntam la fumat si sa evitam consumului excesiv de alcool pentru a preveni eficace aceasta afectiune. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu