vineri, 17 ianuarie 2014

Stresul o sursa a durerilor de spate


Ridicarea greutatilor nu este singurul tip de stres care poate duce la durerea de spate. Stresul mental sau emotional cu care se confrunta oamenii in situatiile stresante de zi cu zi poate fi la fel de daunator. Pe termen scurt, tensiunea creata de stresul emotional iti poate da dureri de spate, iar pe termen lung, se poate configura un prejudiciu grav adus spatelui, prin mai multe probleme de sanatate si chiar prin punerea in pericol a sanatatii.



Recunoaste stresul

Multe persoane au stresul emotional in muschii lor, mai ales in zona cervicala prin muschii gatului si a umerilor. S-ar putea sa recunosti acest stres printr-o durere de cap sau tensiune care incepe in partea din spate a gatului si se misca in sus pe aceea portiune.

Cauza durerii

Ei bine, in mod normal, sangele curge prin muschii gatului si a spatelui, cu usurinta. Totusi atunci cand suntem stresati emotional anumiti muschi devin tensionati si strang aceste vase de sange, astfel se formeaza o circulatie proasta a sangelui in acele zone. Si cand gatul si spatele nu obtin sursa lor de sange atunci se inflameaza aceea zona si veti recunoaste durerea. 

Pe langa disconfortul temporar , consecinte mai grave pot rezulta din tensiunile legate de stres. Pentru ca sangele sa transporte substante nutritive si oxigen muschii trebuie sa functioneze in parametrii normali. Astfel, o reducere a afluxului sanguin poate provoca slabirea muschiilor, unde de fapt se pierd rezervele nutritive atat de necesare organismului nostru.

Eliberarea stresului

Eliberarea stresului se face prin identificarea cauzelor. Incercati sa identificati persoanele si situatiile care tind sa va deranjeze si evitatile. Desi in realitate, unele situatii si oameni nu pot fi evitate, cum ar fi de exemplu traficul in ore de varf, termenele la locul de munca, sau un sef de nezdruncinat, pentru ca fac parte din viata de zi cu zi.

Asadar ceea ce poti face in astfel de situatii este sa inveti sa respiri corect, sa devii mai calm si sa iti umpli timpul si cu diverse modalitati de a relaxa mintea si corpul. Indicat este sa renunti la cofeina si nicotina, pentru ca acestea pe termen lung creeaza un puternic sentiment de anxietatea chiar si atunci cand nu sunt ingrijorati de nimic. Reducerea consumul de stimulente poate ajuta la reducerea nivelului de stres.

Dupa cum puteti vedea exista aproape la fel de multe moduri de a preveni durerile de spate ca si eliminarea comportamentelor rele care le cauzeaza. Daca ati introduce aceste sugestii in rutina dumneavoastra, spatele v-ar fi mai puternic si mai sanatos.

Tratamente

In stadiu incipient, medicul iti va prescrie medicamente antiinflamatorii nesteroidiene, care nu sunt periculoase, nu dau dependenta si le poti cumpara de la farmacie, fara reteta. Cand te afli inca acasa si durerea te subjuga, poti calma senzatia de durere cu medicamente analgezice si antiinflamatorii ( Aspirina, Nurofen, Piafen, etc. ). Celelalte metode de tratament care functioneaza sunt: masajul, fizioterapia, stimularea nervoasa, exercitiile fizice si tratamentul chirurgical. Totusi, tratamentul chirurgical este recomandat doar atunci cand: un disc este deplasat, o vertebra se misca anormal, vertebrele nu sunt aliniate, suferi de hernie de disc, scolioza sau stenoza spinala (ingustarea canalului spinal de la nivelul gatului).

1. Fizioterapia si masajul sunt eficiente in ameliorarea durerilor, metoda cel mai eficienta de masaj fiind cea de masare a punctelor dureroase. Exercitiile fizice trebuie realizate doar de persoane specializate, pentru a obtine efectul dorit. Unele persoane raspund bine la aplicarea de comprese reci, in timp ce altele simt o ameliorare a durerii in urma aplicarii compreselor calde sau umede.

2. Fitoterapia este unul dintre cele mai cunoscute remedii ce se bazeaza pe puterea ardeiului iute, care contine capsaicina. Capsaicina inhiba rapid durerea si reduce rigiditatea muculaturii. Poti incerca acest amestec! Pune la macerat, pentru 7 zile, ½ pahar de spirt, ½ pahar de otet si 5 linguri de ardei iute. Cu acest amestec, fa-ti un masaj o data pe zi. La fel de eficient este si amestecul egal intre glicerina si tinctura de ardei iute.

3. Homeopatia. Poti sa inlaturi durerea de spate prin administrarea de ceaiuri, siropuri si pastile pe baza de Arnica si Hypericum.

4. Dusuri calde. In fiecare zi, fa un dus cald si miscari in forma cifrei 8. Atunci cand faci dus, stai in pozitia " pe vine" si insista cu jetul de apa calda pe zona lombara.

5. Cald si rece. Aplica alternativ comprese reci si calde pe zona dureroasa. Compresele vor relaxa musculatura si vor ameliora durerea, mai ales daca durerea este provocata de o intindere. Incepi intotdeauna cu compresele reci.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu