luni, 26 mai 2014

Tehnici de relaxare -partea 1-

Exista un motiv pentru care vinerea e atat de mult asteptata, sentiment resimtit de catre oamenii din toate categoriile de varsta. Poate nu surprinzator, acest lucru este confirmat si de catre studiile de cercetare care in unele cazuri au rezultate surprinzatoare.
 
Cercetatorul si profesorul de psihologie Richard Ryan si colegii sai de la Universitatea din Rochester au masurat starea de spirit, in diferite momente ale zilei a 74 de participanti (cu varsta intre 20 si 60 de ani), timp de trei saptamani. Ceea ce au descoperit a fost uimitor. Din noaptea de vineri spre duminica dupa-amiaza, participantii au fost in starea de spirit mai buna, au aratat mai multa energie si vitalitate si au avut mai putine dureri articulare, printre alte lucruri (acesta este si un fenomen cunoscut sub numele de "efect de week-end". Acest efect este in mare masura asociat si cu libertatea de a alege activitatile si posibilitatile de a petrece timpul cu cei dragi).

Pentru acest studiu, participantii au fost aleator sunati de trei ori in cursul zilei (o data dimineața, dupa-amiaza si seara). Cand au fost sunati, s-au inregistrat activitatile in care au fost implicati si s-a folosit o scara de sapte puncte, pentru a se evalua sentimentele lor pozitive cum ar fi fericirea, bucuria si plăcerea, precum si sentimentele lor negative de anxietate, furie si depresie. Participantii au inregistrat, deasemenea simptomele lor fizice de stres, cum ar fi durerile de cap, problemele digestive, bolile respiratorii sau doza de energie redusa.

Rezultatele studiului au aratat ca barbatii si femeile de la toate nivelurile socio-economice si in toate situatiile relationale, indiferent de mediile educationale si de toate varstele se simt mai bine in mod constant mental si fizic pe perioada week-end-ului, indiferent de cat de multe ore lucreaza.
Deasemenea, cercetatorii au descoperit motivele pentru care bunastarea tinde sa creasca la sfarsit de saptamana: "Oamenii experimenteaza o mai mare autonomie si relationare, care sunt, la randul lor, legate de o relaxare mai mare". Prin contrast in timpul saptamanii in care se lucreaza si care "este plina de activitati, care implica controale externe, presiuni de timp si cerintele privind comportamentul la servici, munca de ingrijire a copiilor, precum si a altor constrangeri."
Mediul de lucru joaca si el un rol important "in masura in care viața de zi cu zi, inclusiv munca, ofera un sentiment de autonomie, inrudire si competenta, atunci bunastarea si relaxarea pot fi mai mari in ​​mod regulat, daca se incadreaza in mediu".

Acest studiu subliniaza ceea ce majoritatea dintre noi stiu deja si anume ca week-endurile sunt amuzante, distractive si ne ofera indicii cu privire la exact ceea ce facem in weekend sa fie atat de benefic pentru bunastarea noastra.

Deasemenea, trebuie sa cunoastem si ca ceea ce facem in week-end putem sa incorporam si in activitatile din timpul saptamanii, dar in grade diferite. Unele dintre acestea sunt lucruri pe care probabil le faceti deja si acum puteti sa vedeti chiar si  mici schimbari, care in timp pot aduce rezultate reale.

Un comentariu:

  1. Proiect nou, de talie mondiala! Nu este necesara niciun fel de experienta,decat cunostinte minime de computer! Oferim curs de instruire gratuit si complet,de la zero,pe computer! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si corectitudine. Daca va intereseaza,va oferim alte detalii, dupa ce trimiteti un e-mail cu subiect ”Info” la adresa de email: robertionita55@gmail.com

    RăspundețiȘtergere