vineri, 30 mai 2014

O noua tehnica de relaxare: masajul la birou!



Masajul la birou este mai mult un masaj de destindere si relaxare. Dincolo de faptul ca face pacientul sa se simta bine, masajul are reale beneficii fizice si emotionale.

Deasemenea masajul ajuta corpul sa elimine toxinele si tensiunea musculara, imbunatateste circulatia sangelui si a limfei, mareste amplitutinea de miscare la nivelul articulatiilor si induce relaxare totala datorita eliberarii de endorfine (care sunt echivalentii naturali ai morfinei). Reducerea tensiunii musculare este in stransa legatura cu inducerea unei stari mentale pozitive, astfel micsorandu-se simptomele de anxietate si depresie si contribuind la imbunatatirea capacitatii de concentrare si atentie atat la birou cat si acasa.

Masajul la birou inlatura oboseala mentala si fizica, reduce considerabil stresul, atat la nivel superficial, cat si la nivel profund. Totodata ajuta oamenii sa depaseasca problemele  legate de somn, inlatura somnolenta din timpul zilei si insomnia. Masajul de relaxare este o modalitate de care pot beneficia oameni de toate varstele, de la nou-nascuti pana la persoanele de varsta a treia.

Alte beneficii ale masajului de relaxare executat la birou ar fi:
- imbunatatirea capacitatii de concentrare si totodata a celei de munca;
- vindecarea migrenelor si a cefaleelor;
- flexibilitate sporita;
- scaderea presiunii sanguine sau marirea presiunii sanguine, depinde de la om la om;
- scaderea anxietatii, stresului, depresie atat la nivel superficial cat si la nivel profund;
- inlaturarea oboselii mentale si fizice;
- inlaturarea problemelor legate de somn.

luni, 26 mai 2014

Tehnici de relaxare -partea 1-

Exista un motiv pentru care vinerea e atat de mult asteptata, sentiment resimtit de catre oamenii din toate categoriile de varsta. Poate nu surprinzator, acest lucru este confirmat si de catre studiile de cercetare care in unele cazuri au rezultate surprinzatoare.
 
Cercetatorul si profesorul de psihologie Richard Ryan si colegii sai de la Universitatea din Rochester au masurat starea de spirit, in diferite momente ale zilei a 74 de participanti (cu varsta intre 20 si 60 de ani), timp de trei saptamani. Ceea ce au descoperit a fost uimitor. Din noaptea de vineri spre duminica dupa-amiaza, participantii au fost in starea de spirit mai buna, au aratat mai multa energie si vitalitate si au avut mai putine dureri articulare, printre alte lucruri (acesta este si un fenomen cunoscut sub numele de "efect de week-end". Acest efect este in mare masura asociat si cu libertatea de a alege activitatile si posibilitatile de a petrece timpul cu cei dragi).

Pentru acest studiu, participantii au fost aleator sunati de trei ori in cursul zilei (o data dimineața, dupa-amiaza si seara). Cand au fost sunati, s-au inregistrat activitatile in care au fost implicati si s-a folosit o scara de sapte puncte, pentru a se evalua sentimentele lor pozitive cum ar fi fericirea, bucuria si plăcerea, precum si sentimentele lor negative de anxietate, furie si depresie. Participantii au inregistrat, deasemenea simptomele lor fizice de stres, cum ar fi durerile de cap, problemele digestive, bolile respiratorii sau doza de energie redusa.

Rezultatele studiului au aratat ca barbatii si femeile de la toate nivelurile socio-economice si in toate situatiile relationale, indiferent de mediile educationale si de toate varstele se simt mai bine in mod constant mental si fizic pe perioada week-end-ului, indiferent de cat de multe ore lucreaza.
Deasemenea, cercetatorii au descoperit motivele pentru care bunastarea tinde sa creasca la sfarsit de saptamana: "Oamenii experimenteaza o mai mare autonomie si relationare, care sunt, la randul lor, legate de o relaxare mai mare". Prin contrast in timpul saptamanii in care se lucreaza si care "este plina de activitati, care implica controale externe, presiuni de timp si cerintele privind comportamentul la servici, munca de ingrijire a copiilor, precum si a altor constrangeri."
Mediul de lucru joaca si el un rol important "in masura in care viața de zi cu zi, inclusiv munca, ofera un sentiment de autonomie, inrudire si competenta, atunci bunastarea si relaxarea pot fi mai mari in ​​mod regulat, daca se incadreaza in mediu".

Acest studiu subliniaza ceea ce majoritatea dintre noi stiu deja si anume ca week-endurile sunt amuzante, distractive si ne ofera indicii cu privire la exact ceea ce facem in weekend sa fie atat de benefic pentru bunastarea noastra.

Deasemenea, trebuie sa cunoastem si ca ceea ce facem in week-end putem sa incorporam si in activitatile din timpul saptamanii, dar in grade diferite. Unele dintre acestea sunt lucruri pe care probabil le faceti deja si acum puteti sa vedeti chiar si  mici schimbari, care in timp pot aduce rezultate reale.

Tehnici de relaxare -partea 2-

Luand ca exemplu studiile din domeniu, in partea a doua a articolului va vom prezenta cateva tehnici de relaxare, pe care puteti sa le incercati la birou, acasa sau oriunde va exercitati activitatile zilnice. Si anume:

1. Ramaneti conectati la sentimentele si bucuriile avute in week-enduri!

Unul dintre beneficiile principale mentionate in studiu a fost ca oamenii sa se bucure de timp alaturi de cei dragi la sfarsitul de saptamana si ca acest lucru a avut un impact pozitiv asupra lor. Nu trebuie sa asteptati week-endul ca sa fiti din nou alaturi de cei dragi, astfel va puteti pastra legatura in timpul saptamanii prin telefon, email sau chiar sa va intalniti pentru masa de pranz, pentru a va distra, dar si pentru conexiune. De exemplu, puteti sa va petreceti timpul cu colegii de munca in timpul saptamanii si sa incercati sa va ganditi la persoanele pe care le veti veda in week-end si sa va bucurati la revederea lor.

2. Faceti ceea ce va defineste, pentru ca la acest capitol sunteti extraordinar de bun!

Multi oameni merg la un servici doar pentru ca este stabil, cu toate ca nu le place ceea ce sunt pusi sa faca. Uneori, adaugandu-si si alte activitatile doar pentru ca aduc noi castiguri cresc stresul. Asa ca incearca sa faci ceea ce iti place cu adevarat si asa te vei simti mai realizat, increzator si competent. Deasemenea si beneficiile de la locul de munca datorat activitatilor tale eficiente vor da roade.

3. E bine sa faceti pauze, pentru ca e foarte bine sa va relaxati!

Unele dintre aceste beneficii ale week-endului nu pot fi gasite la locul de munca, cum ar fi spre exemplu sentimentul de libertate si fericire care vine de la a avea timp liber. Multi dintre angajati au un program strict si nu cred ca relaxarea se poate amesteca cu munca sau masajul la birou cu programul de servici. In pauza de masa puteti sa folositi cateva minute acordandu-va un binemeritat masaj la birou realizat de catre un specialist din domeniu.