Uleiurile de masaj cu efect terapeutic
Actualmente piata comerciala dispune de multiple tipuri de uleiuri de masaj. La platfaruri veti gasi uleiuri de masaj unice, cum ar fi uleiul de migdale dulci sau uleiul de avocado. Iar daca faceti cumparaturi la magazinele de spa sau la magazinele speciale de ingrijire a pielii, atunci aveti mai multe sanse de a gasi si uleiuri de masaj combinate care au si efect terapeutic.
Fiti atenti daca sunteti alergeci pentru ca unele uleiuri s-ar putea sa va irite pielea. Iata un top al celor mai utilizate uleiuri preferate de catre
terapeutii profesionisti:
1. Uleiul de migdale dulci
Ulei de migdale dulci este unul dintre uleiurile de masaj cele mai populare in randul terapeutilor de masaj. Extrasul din migdale este galben pal. Este usor uleios si permite maini maseurului sa alunece cu usurinta pe piele. Uleiul de migdale dulci este absorbit destul de repede. Comparativ cu alte uleiuri, uleiul de migdale dulci are un pret rezonabil si de obicei, nu irita pielea.
2. Uleiul de caise
Uleiul din samburi de caise are textura si culoarea similara cu cea a uleiului de migdale, dar costa putin mai mult. Acesta este bogat in vitamina E, o calitate care ii da o valabilitate mai lunga. Ca si uleiul de migdale, uleiul din samburi de caise este absorbit in piele rapid, asa ca nu va lasa pielea grasa dupa masaj. Aceasta proprietate, face din acest ulei unul bun pentru a fi utilizat la aromaterapie. Uleiul din samburi de caise este o buna alternativa la uleiul de migdale dulci pentru persoanele alergice.
3. Uleiul de jojoba
Jojoba este de fapt o ceara extrasa din semintele de jojoba. Jojoba este o optiune buna pentru oamenii predispusi la acnee pe spate, deoarece acesta are proprietati antibacteriene. Jojoba are o valabilitate foarte mare daca nu-l utilizati in mod regulat. Se absoarbe foarte bine in piele si de obicei, nu este iritant pentru piele. Un dezavantaj este faptul ca uleiul de jojoba este extrem de matasos si astfel se absoarbe extrem de rapid in piele. O solutie este sa il amestecati cu alte uleiuri. Este mult mai scump decat uleiul de migdale dulci.
4. Uleiul din nuca de cocos
Desi ati putea crede ca uleiul din nuca de cocos este un ulei gros, alb si solid este gresit. Uleiul din nuca de cocos este de fapt un ulei extrem de lichid sii cu textura non-grasa. Este numit uleiul de cocos fractionat, deoarece contine numai o fractiune din uleiul de ansamblu. Trigliceridelor cu lant lung au fost eliminate ramanand doar trigliceride cu lant mediu. Uleiul de cocos fractionat este mai ieftin decat multe alte uleiuri (comparabil cu uleiul de migdale dulci, precum si ca uleiul de jojoba) si are o durata de viata foarte lunga. Dezavantajul este ca uleiul din nuca de cocos pateaza de cele mai multe ori.
5. Uleiul de floarea-soarelui
Uleiul de floarea-soarelui este non-gras si nu va lasa pielea uleioasa. Uleiul este extras din semintele de floarea-soarelui si astfel este bogat in acizi grasi esentiali: acid linoleic, acid palmitic si acid stearic, toate componente esentiale pentru o piele sanatoasa. Cantitatea de acid linoleic in piele scade o data cu varsta. Uleiul de floarea-soarelui expira rapid, asa ca ar trebui sa fie cumparat in cantitati mici si depozitat in zone intunecoase si reci. Stoarcerea a unei sau a doua capsule de vitamina E pur in flaconul de ulei poate ajuta sa prelungeasca termenul de valabilitate. Persoanele cu alergii la planta de floarea-soarelui ar trebuie sa evite uleiul de floarea-soarelui.
6. Uleiul de avocado
Uleiul de avocado este presat din fructele de avocado. Este de culoare verde intens si este un ulei greu. De obicei este amestecat cu uleiuri de masaj mai usoare, cum ar fi uleiul de migdale dulci. Uleiul de avocado este aproape dublu ca si cost fata de uleiul de migdale dulci. Persoanele care sunt sensibile la latex pot fi sensibile si la uleiul de avocado.
7. Untul de cacao
Untul de cacao are o aroma distincta de ciocolata. Acesta este solid la temperatura camerei si are o textura grea, asa ca trebuie sa fie amestecat cu alte uleiuri sau folosit doar pe zone foarte mici.
8. Uleiul din seminte de struguri
In multe privinte uleiul din seminte de struguri se adauga la uleiurile mai dense, pentru a le dilua. Are proprietatea de a nu avea nicu un miros si are si o textura neteda, matasoasa, non-grasa. Cu toate acestea, uleiul de seminte de struguri este extras din semintele de struguri cu ajutorul unui solvent (mai degraba decat sa fie presat din seminte), iar din acest motiv unii terapeuti spun ca utilizarea lui la masaj face o aromoterapie inferioara.
9. Uleiul de masline
Cei mai multi oameni sunt familiarizati cu uleiul de masline pentru a gati mancare, dar acesta este uneori folosit si pentru masaj. Este un ulei greu, cu o textura grasa sau lipiciosa si are o aroma foarte usor de recunoscut. Un studiu britanic a comparat ulei de masline de actualitate cu uleiul de floarea-soarelui si a constatat ca uleiul de masline nu a avut nici un efect asupra functiei de bariera epidermica, in timp ce uleiul de floarea-soarelui de actualitate a dus la o imbunatatire semnificativa in bariera pielii.
10. Uleiul de susan
Uleiul de susan este pretuit in Ayurveda (medicina traditionala din India). Acesta este utilizat in ayurvedica de zi cu zi de auto-masaj numit Abhyanga, precum si Shirodhara. Conform Ayurveda, uleiul de susan este util mai ales pentru hranirea si detoxifiere pielii, dar si pentru anxietate, circulatie proasta, constipatie, balonare, uscaciune excesiva. Uleiul de susan este un ulei destul de gros, care poate lasa senzatia de piele gras, astfel ca poate fi amestecat cu uleiuri de masaj mai usoare. Uleiul nerafinat are o aroma extrem de puternica.
11. Untul de shea
Extras din seminte dintr-un copac originar din Africa, untul de shea este solid la temperatura camerei. Ca si untul de cacao, untul de shea este greu si poate lasa senzatia de gras pe piele, asa ca de obicei acesta nu este folosit in aromaterapie. Acesta poate fi amestecat cu alte uleiuri sau utilizat pe zone foarte mici. Shea contine un latex natural, astfel incat persoanele cu alergii la latex ar trebui sa faca un test de piele.
12. Uleiul din germeni de grau
Uleiul din germeni de grau este prea gros pentru a fi utilizat ca un ulei de masaj, dar poate fi amestecat cu uleiuri mai usoare. Uleiul din germeni de grau este bogat in vitamina E.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu